Handelsmissie Groene Waterstof naar de Global African Hydrogen Summit in Namibië

Marieke van Wel 20-06-2024 155 keer bekeken

Begin

01-09-2024 om 09:00

Einde

06-09-2024 om 18:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Ben jij actief in de groenewaterstofsector? En heb je interesse in zakendoen op het Afrikaanse continent? Neem dan deel aan deze handelsmissie, waarbij je de African Global Hydrogen Summit bezoekt. Tijdens de missie kom je meer te weten over de kansen in deze sector in Afrika, met name in Namibië.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Op dit moment werken veel landen op het Afrikaanse continent aan een energietransitie naar hernieuwbare energie. De focus ligt op waterstof. De Just Energy Transition van de VN versnelt het opstellen van plannen hiervoor.

Met veel zonuren, ruimte en wind, zijn veel Afrikaanse landen kanshebber om grote producenten te worden. Op de Global African Hydrogen Summit staan kansen op dit continent in de spotlight.

Deze handelsmissie bestaat uit 2 delen. Enerzijds ga je 2 dagen naar de conferentie over heel Afrika. Je krijgt de mogelijkheid om bedrijven en kennisinstellingen te ontmoeten vanuit het hele Afrikaanse continent. Er zijn verschillende workshops en matchmaking-evenementen. En anderzijds ga je een aantal dagen naar Namibië.

Energietransitie in Namibië

Namibië biedt veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de groene waterstofsector. De Namibische regering wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn. Ook zet de Namibische overheid in op het ontwikkelen van een eigen groene industrie om zo de welvaart in het land te vergroten.

Om de sector verder te ontwikkelen, zoekt de Namibische overheid actief samenwerking met Nederland. Zo heeft premier Rutte het land vorig jaar op uitnodiging van de Namibische president bezocht. Hij besprak de productie, de export en het gebruik van groene waterstof. En er zijn diverse overeenkomsten getekend.

De uitdagingen van Namibië bieden kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zo kan Nederland bijdragen aan de opbouw van grootschalige waterstofinfrastructuur en het trainen van de beroepsbevolking. Tijdens deze missie bezoek je verschillende initiatieven, zoals de ontwikkeling van de haven van Lüderitz, en ontmoet je mogelijke zakenpartners uit het bedrijfsleven.

Voor wie?

Deelname aan deze missie staat open voor Nederlandse start-ups en scale-ups, het mkb, overheden en kennisinstellingen die actief zijn in:

 • Havenlogistiek;
 • Waterstofproductie, -opslag en -transport;
 • Zonne- en windenergie;
 • Desalinatie of ontzilting van water.

Deze missie is voor organisaties die op het Afrikaanse continent zaken willen gaan doen, of bestaande relaties willen versterken. Met de Summit wordt het gehele continent bereikt. De verdere programmering richt zich op de kansen in Namibië.

Waarom deelnemen?

Meedoen aan deze handelsmissie biedt je in korte tijd veel voordelen:

 • Je spreekt met belangrijke spelers van over het gehele Afrikaanse continent.
 • Je komt in contact met mogelijke zakenpartners.
 • Je krijgt een beter beeld van jouw marktkansen in Namibië.
 • Je kan kennis uitwisselen.
 • Je vergroot jouw naamsbekendheid in Namibië en daarbuiten.

Ondernemen met impact in opkomende markten in Afrika

De Nederlandse overheid start in 14 landen zogenoemde 'combitracks'. Dit is een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen. Het zorgt voor diverse kansen in Afrikaanse landen.

Bekijk onze informatie over de kansen in de groenewaterstofsector in Namibië.

Meer weten over ondernemen met impact in opkomende markten? Bekijk onze uitleg in 9 vragen en antwoorden.

Conceptprogramma

Het programma van deze missie geeft een sterke basis voor samenwerken en investeren in de toekomst.

Het bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

 • Je hebt de mogelijkheid om bedrijven in Namibië te bezoeken en mogelijke samenwerkingspartners te spreken. Dit geeft inzicht in jouw zakelijke kansen.
 • Je bezoekt de African Global Hydrogen Summit. Gedurende 2 dagen neem je deel aan verschillende sessies. De matchmaking vindt plaats voor en na de Summit. Ook organiseert het Nederlandse paviljoen netwerkevenementen met Afrikaanse bedrijven.
 • De sessies bevatten presentaties van resultaten van Nederlands-Namibische onderzoeken naar kansen, zoals een studie naar de benodigde skills, en kansen in de watersector voor zowel drinkwater als de productie van waterstof.
 • Je neemt deel aan een kennisworkshop van het Namibian Green Hydrogen Research Institute.

Het conceptprogramma wordt mogelijk nog bijgewerkt.

 • Zondag 1 september: Nachtvlucht via Parijs/Frankfurt
 • Maandag 2 september: Aankomst Windhoek en early check-in het hotel; Kick-off bijeenkomst en welkomstlunch; Kennisconferentie Namibian Green Hydrogen Institute
 • Dinsdag 3 september: Bedrijfsbezoeken; Netwerkreceptie met Namibische gasten
 • Woensdag 4 september: Deelname Global African Hydrogen Summit; Matchmaking
 • Donderdag 5 september: Deelname Global African Hydrogen Summit; Matchmaking
 • Vrijdag 6 september: Bedrijfsbezoeken; Nachtvlucht via Parijs naar Amsterdam

Deelname en kosten

Deelnemen kost € 500 exclusief btw (maximaal 2 personen). Bij meer dan 2 personen per organisatie betaal je € 250 exclusief btw per extra persoon. Deze kosten zijn inclusief deelname aan gezamenlijke programmaonderdelen, lokale ondersteuning door de organisatie en het gezamenlijke, lokale busvervoer naar verschillende locaties.
Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

De voertaal van de missie is Engels.

Aanmelden

Voor de handelsmissie Groene waterstof naar Namibië moet iedere persoon zich apart aanmelden. De uiterste aanmelddatum is 26 juni 2024.

Meld u nu aan 

Aanmelding en de ontvangstbevestiging betekent niet dat je automatisch kan deelnemen aan de missie. Je krijgt een definitieve bevestiging van jouw deelname na sluiting van de aanmeldperiode.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie.

Organisatie

RVO organiseert deze handelsmissie samen met de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Meer weten?

Heb je vragen over deze missie? Neem dan contact op met:
Hanneke Bogaerts, Projectmanager Missies bij RVO
E: hanneke.bogaerts@rvo.nl

Cookie-instellingen