Innovatiemissie Energy Materials China

Michelle Huizen 10-06-2025 49 keer bekeken

Begin

09-10-2025

Einde

14-10-2025

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

China

Ben jij actief in energieopslag en de benodigde materialen, bijvoorbeeld op het gebied van waterstofopslag? Wil je graag in contact komen met Chinese partners om kennis en ervaring uit te wisselen, en mogelijkheden voor samenwerking te verkennen? Ga dan mee met deze innovatiemissie naar China.

Kansen voor Nederland

Nederland heeft een sterke internationale positie op het gebied van duurzame energiesystemen, batterij- en materiaalonderzoek en geïntegreerde energieopslagoplossingen. Met toonaangevende kennisinstellingen, een bloeiend ecosysteem van deep-tech startups en een industrie die actief is in energieopslag, elektrificatie en circulaire materiaalontwikkeling, is Nederland goed gepositioneerd om nieuwe partnerschappen aan te gaan in China.

De innovatiemissie biedt deelnemers een unieke kans om in contact te komen met Chinese technologiebedrijven, onderzoeksinstituten en overheden die actief zijn in energieopslag. Door matchmaking en werkbezoeken worden aanknopingspunten verkend voor gezamenlijke R&D, pilotprojecten en markttoegang. Daarbij is er specifieke aandacht voor thema’s zoals grootschalige opslag van waterstof, batterijmaterialen, solid-state opslag en thermische opslag.

Voor Nederlandse partijen betekent samenwerking met Chinese partners niet alleen toegang tot technologische kennis en infrastructuur, maar ook tot een enorme markt met concrete opschalingsmogelijkheden. Bovendien liggen er kansen voor gezamenlijke innovaties rond veiligheid, circulaire materialen en duurzame productie – onderwerpen waarin Nederlandse partijen zich kunnen onderscheiden.

Voor wie?

De missie richt zich op bedrijven, kennisinstellingen en clusterorganisaties die op zoek zijn naar nieuwe kennis gedreven partnerschappen in China. Deelnemers zijn bijvoorbeeld directeuren, onderzoekers, R&D-managers of business development managers.
Deze innovatiemissie is daarom interessant voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in energieopslag en de materialen die benodigd zijn voor deze technologieën. Diverse technologieën die de energietransitie kunnen versnellen zijn van toepasbaar, zoals:

  • (Grootschalige) waterstofopslag
  • Redox flow-batterijen
  • Natriumbatterijen
  • Thermochemische systemen voor warmteopslag
  • Virtual power plant

Doelen van de missie

De doelen van de missie zijn:

  • Inzicht krijgen in de nieuwste Chinese innovaties op het gebied van energieopslag en materialen.
  • Verkennen van het Chinese innovatie- en marktecosysteem op het gebied van energieopslag en de bijbehorende kritieke grondstoffen en materialen.
  • Verbinding zoeken met complementaire Chinese partners. Potentieel ook het opbouwen van duurzame relaties met Chinese bedrijven, universiteiten en innovatieclusters.
  • Zichtbaarheid geven aan Nederlandse kennis en innovaties binnen China.

Conceptprogramma

Het programma is momenteel in ontwikkeling en wordt zorgvuldig op maat samengesteld in samenspraak met de deelnemers aan de missie. Betreft de activiteiten van de missie kan gedacht worden aan onder andere het volgende:

  • Kennisuitwisselingssessies met vertegenwoordigers van het Chinese ministerie van wetenschap & technologie, lokale overheden en sectororganisaties.
  • Bezoeken aan vooraanstaande Chinese bedrijven en innovatieve startups zoals CATL, HiNA, Ronke, Weview.
  • Bezoeken aan actoren in het innovatie-ecosysteem,  nationale en regionale onderzoekinstituten en universiteiten bijvoorbeeld Chinese Academy of Sciences, Dalian Institute of Chemical Physics, China Electric Power Research Institute.
  • Bezoek aan The 3rd China International New Energy Storage Development Summit.

Nog belangrijk: de missie heeft een ongebruikelijke planning, aangezien het start op een donderdag en eindigt op een dinsdag. Dit komt door China’s nationale Golden Week, een vakantieweek periode die eindigt op 8 oktober. Houd er rekening mee dat de missie dus doorgaat in het weekend.

Wil je meer weten over deze missie? Bekijk dan de evenementpagina van RVO.

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon, exclusief btw. Hierbij inbegrepen is deelname aan het collectieve programma, transfers via wegvervoer van en naar programmaonderdelen en de maaltijden die in het programma zijn vermeld.

De reis van Nederland naar China en weer terug, het verblijf in hotels, eventuele vluchten binnen China en alle individuele kosten zijn voor eigen rekening.

Aanmelden

Wil jij deelnemen aan deze innovatiemissie? Meld je dan uiterlijk 15 juli 2025 aan via het aanmeldformelier:

Aanmeldformulier Innovatiemissie Energy Materials China

Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw technologie binnen de scope en doel van de missie past.

Organisatie

Deze missie wordt georganiseerd in samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Innovatie Attaché Netwerk in China (op de Nederlandse ambassade en consulaten in China) worden ingezet om een intensief programma vorm te geven.

Cookie-instellingen