Nieuw onderzoek naar risico’s waterstofopslag in zoutcavernes

Artistieke impressie van de toekomstige waterstofinstallatie van HyStock bij Zuidwending. Bron: HyStock
09-10-2024

“Waterstof opslaan in zoutcavernes lijkt technisch mogelijk, maar om risico's goed te kunnen beheersen is aanvullend onderzoek nodig.” Dat concludeert het Staattoezicht op de Mijnen (SodM) uit het nieuwe onderzoek ‘KEM-28’ naar de risico’s van waterstofopslag in zoutcavernes in Nederland.

Het Kennisprogramma Effecten Mijnbouw (KEM) voerde het onderzoek uit in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG).

Lees het onderzoek via de website van KEM:

KEM-28: Risk assessment of hydrogen storage in a conglomerate of salt caverns in the Netherlands

Over het onderzoek

KEM-28 is het eerste onderzoek naar de risico’s van waterstofopslag in zoutcavernes in Nederland. De ondergrondse opslag van waterstof is een belangrijke ontwikkeling in de energietransitie. Om op steeds grotere schaal waterstof te gebruiken, is het namelijk nodig dat we er in Nederland een voorraad van aanleggen. De opslag van waterstof in zoutcavernes in de diepe ondergrond lijkt hiervoor geschikt, zowel onder land als onder zee.

Het is daarom belangrijk dat er een goed beeld is van wat er komt kijken bij de ondergrondse opslag van waterstof. Denk aan hoe dit zo veilig mogelijk kan, wat de risico’s zijn, en wat de gevolgen kunnen zijn voor de langere termijn.

Resultaten

Het opslaan van waterstof in een zoutcaverne in de diepe ondergrond lijkt technisch mogelijk. Wel concluderen de onderzoekers dat er nog veel vragen en onzekerheden zijn over de risico’s van waterstofopslag.

Er zijn bijvoorbeeld vragen over hoe het zout beweegt in de ondergrond en zichzelf herstelt. Ook is de vraag welke invloed waterstof heeft op anhydriet. Anhydriet is een mineraal dat in zoutlagen voorkomt. Het is belangrijk te begrijpen of dit invloed heeft op de (lange termijn) veiligheid en stabiliteit van een opslagcaverne.

De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is dat onderzoek naar ondergrondse waterstofopslag blijft doorgaan. Tot slot staan in het rapport verschillende aanbevelingen rondom waterstofopslag in zoutcavernes. Bekijk de belangrijkste aanbevelingen in het persbericht van SodM.

KEM-programma
Het KEM-programma is opgericht door KGG en SodM. Het doel van KEM is om meer te leren over mogelijke risico's van mijnbouwactiviteiten in Nederland. SodM haalt uit de resultaten van het KEM-programma belangrijke aanbevelingen, deelt deze met de sector en neemt ze mee in haar advies en toezicht.

Bron

Meer informatie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen