Ook onderzoekt TNO welke aanpak het beste werkt voor hergebruik van grondstoffen. De rapporten richten zich op een aantal productgroepen, waaronder dus elektrolysers.
Hergebruiken van materialen
In een circulaire maakindustrie gooien ondernemers producten en onderdelen niet weg. Na controle en bewerking zetten ze deze materialen opnieuw in met hoge kwaliteit.
De onderzoeken van TNO bereiden de Nationale Grondstoffenstrategie (NGS) voor. Deze strategie zorgt ervoor dat Nederland genoeg kritieke grondstoffen heeft voor onder andere energie, digitale technologie en infrastructuur. Bij kritieke grondstoffen kan je denken aan platina en iridium.
Circulaire elektrolysers
Het onderzoek naar circulaire elektrolysers gaat in op mogelijke acties om de hoge vraag naar kritieke grondstoffen te verminderen. De vraag hiernaar stijgt door de groei van het aantal elektrolysers in de Europese Unie.
De belangrijkste conclusie is dat recycling van elektrolysers nog een onzekere aanpak is. De huidige elektrolysers zijn namelijk in ontwikkeling en hebben het einde van hun levensduur nog niet bereikt. Ze worden dus nog niet gerecycled. Het is daarnaast niet duidelijk hoe lang elektrolysers meegaan. Wel zorgen de laatste verbeteringen ervoor dat ze langer bruikbaar zijn. Daardoor is het lastig om te bepalen wanneer recycling van elektrolysers nodig is.
Er moeten volgens de onderzoekers voorlopig geen extra eisen voor circulariteit bij. Dit omdat de sector nog jong is.
Lees het onderzoek nu:
Op weg naar circulaire elektrolysers
Verdere stappen
Naar aanleiding van dit onderzoek is het traject ‘circulaire elektrolysers’ begonnen. De ministeries van Economische Zaken en van Klimaat en Groene Groei kijken samen met de sector welke stappen tot 2030 nodig zijn om circulaire activiteiten aan te moedigen. Dit leidt uiteindelijk tot een routekaart. Deze is waarschijnlijk rond het begin van 2025 klaar.
Meer informatie