Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) onderzoekt via welke leiding- en kabelroutes we tussen 2031 en 2040 ongeveer 29 gigawatt (GW) aan windenergie van zee aan land kunnen brengen. Dit gebeurt in de vorm van waterstof en elektriciteit. Daarnaast onderzoekt het programma waar we deze energie kunnen aansluiten op het toekomstige waterstofnetwerk en het hoogspanningsnet.
Definitief onderzoeksplan
De basis voor dit onderzoeksplan ligt bij de verkenningen van het afgelopen jaar. Lees de definitieve NRD via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):
Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040
Waterstof en elektriciteit naar land
Het onderzoeksplan behandelt verschillende plannen rondom waterstof en elektriciteit, waaronder:
- Routes leidingen en kabels: De 29 GW aan windenergie komt in de toekomst als waterstof en elektriciteit naar land. Dit gebeurt waarschijnlijk via 1 of 2 waterstofleidingen en ongeveer 10 elektriciteitskabels. De kabels hebben een capaciteit van 2 GW per stuk. Programma VAWOZ onderzoekt mogelijke routes op zee en in verschillende regio’s op land.
- Aansluitingen leidingen en kabels: Programma VAWOZ zoekt passende plekken op land om de waterstofleidingen en elektriciteitskabels aan te sluiten. Dit gebeurt op het toekomstige waterstofnetwerk en zowel bestaande als nieuwe hoogspanningsstations. Het programma kijkt naar ongeveer 5 locaties voor het aansluiten van de waterstofleidingen. Voor het aansluiten van de elektriciteitskabels onderzoekt Programma VAWOZ rond de 15 locaties.
- Ruimte voor elektrolysers: Er is ruimte nodig voor grote elektrolysers die groene waterstof maken met elektriciteit die van windenergie komt. Zo is altijd energie beschikbaar, ook wanneer het niet waait. Programma VAWOZ zoekt naar mogelijke locaties voor deze elektrolysers. Het verder ontwikkelen en bouwen van deze elektrolysers valt niet onder Programma VAWOZ.
Antwoorden op reacties conceptplan
In februari 2024 presenteerde Programma VAWOZ de concept-NRD (het concept-onderzoeksplan). Hierna mocht iedereen reageren op de plannen. Dit leverde in totaal 2.273 reacties op.
In de Nota van Antwoord (NvA) staan de gebundelde (samengevoegde) antwoorden op de reacties. Dit betekent dat reacties die erg op elkaar lijken één antwoord krijgen. Een aantal reacties op het conceptplan leidden ook tot aanpassingen in het onderzoek.
Ga naar de website van RVO en bekijk de NvA:
Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040
Verdere verloop
Programma VAWOZ gaat nu verder met de 2e ronde van het onderzoek. Hierin worden de routes en aanlandlocaties (plekken waar de energie aangesloten wordt op het toekomstige waterstofnetwerk en het hoogspanningsnet) verder onderzocht. Ook de mogelijke locaties voor grote elektrolysers worden erbij meegenomen. De definitieve NRD en de NvA zijn de basis voor dit verdere onderzoek.
Het onderzoek heet officieel de Integrale Effectenanalyse (IEA). De Plan-Milieueffectrapportage (Plan-MER) is hier onderdeel van. De IEA richt zich op een aantal onderwerpen, zoals impact op het milieu en technische haalbaarheid. Ook wordt onderzocht of de elektriciteit op een bepaalde locatie op het hoogspanningsnet past en wat de gevolgen voor de ruimte in de omgeving zijn. Waarschijnlijk kan je de resultaten van het onderzoek in het 1e kwartaal van 2026 bekijken.
Vervolgens stelt het Programma VAWOZ een aantal voorkeursalternatieven vast. Hiervoor gebruikt het programma onder andere de onderzoeksresultaten. De minister bepaalt naar verwachting in het midden van 2026 of deze voorkeursalternatieven verder uitgevoerd worden. TenneT en Gasunie gaan daarna aan de slag met voorbereidingen op de aanleg.
Meer informatie