2024 was een jaar vol ontwikkelingen op het gebied van waterstof. We komen nu in de fase waarin projecten echt worden uitgevoerd. Hoewel de Nederlandse en wereldwijde waterstofmarkt langzamer op gang komen dan gehoopt, zijn er belangrijke stappen gezet. Juist richting de uitvoering is samenwerking tussen de overheid en sector nodig. Zo zorgen we met elkaar dat de voorwaarden kloppen. Het blijft belangrijk om verbinding te zoeken. Hoe komen we samen verder? En waar kunnen we versnellen?
Bouwstenen voor groei waterstofsector
In 2024 werkten verschillende partijen hard aan de voorwaarden die nodig zijn voor de groei van de waterstofmarkt. Zo stuurden ministers en staatssecretarissen meer Kamerbrieven over waterstof dan ooit. Bijvoorbeeld over het financiële instrumentarium, verplichtingen, de infrastructuur die nodig is, demonstratieprojecten op zee en waterstofdragers. Ook nam het aantal internationale afspraken over dit thema toe. Ook werkten de NWP-themagroepen verder aan de acties uit de Routekaart Waterstof. Iedere stap bracht ons dichterbij een duurzame toekomst met waterstof.
Benieuwd naar de voortgang van de acties en doelen uit de Routekaart Waterstof? Wij houden dit bij via een monitor. Bekijk de algemene voortgang op de pagina over de
Routekaart Waterstof. Daarnaast vind je op iedere
themapagina een monitor.
NWP versterkt verbinding tussen markt en overheid
Het NWP verbindt de markt en overheid, identificeert belangrijk beleid voor de sector en deelt informatie. Dat doen we zo open en volledig mogelijk. Dit jaar deelden we ook vaak de uitleg voor het beleid. Bijvoorbeeld via een gesprek met Herbert Krajenbrink, de clustercoördinator waterstof van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. En door een interview met onze industrie-thematrekker Jarno Dakhorst. Zij gaven waardevolle inzichten in de keuzes van 2024 en de plannen voor 2025.
Het verbinden van de markt met de overheid gebeurde het afgelopen jaar bijvoorbeeld door internetconsultaties op wetsvoorstellen te organiseren. En door de mogelijkheid te bieden om te reageren op ruimtelijke plannen over waterstofinfrastructuur of elektrolysers bij de aanlanding van wind op zee. Deze interactie met stakeholders leverde veel waardevolle ideeën op voor het waterstofbeleid.
We zijn blij dat de sector onze communicatiekanalen steeds beter weet te vinden. Het aantal abonnees op de
NWP-nieuwsbrief steeg in 2024 met 14%. De hoeveelheid volgers op onze
LinkedIn-pagina groeide met 222%. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
Leren van en met elkaar
Wij organiseerden dit jaar online kennissessies en verschillende evenementen. Het Nationaal Congres Waterstofveiligheid trok 125 deelnemers. Onder andere webinars over de Human Capital Agenda en de RFNBO-jaarverplichting trokken veel deelnemers. Op deze manier deelden we kennis en brachten we partijen met elkaar in contact.
Samen sterk in waterstoftransitie
Het NWP versterkt samenwerkingen op het gebied van waterstof. Ook in 2025 blijft de focus hierop liggen. Dit doen we binnen de Rijksoverheid én samen met partijen uit de sector. Onder andere met organisaties als het Platform Waterstof Internationaal (PWI), MissieH2, GroenvermogenNL, TKI Nieuw Gas en NLHydrogen. Volgend jaar werken we op een nieuwe manier samen met de laatste 3 organisaties. Houd in december onze kanalen in de gaten voor updates!
Met elkaar bouwen we aan een sterke toekomst voor waterstof. Want: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Met die woorden wens ik je hele fijne feestdagen. Tot in 2025!
Meer informatie