Klimaatpakket en voorjaarsnota voor verduurzaming Nederland
In het
Klimaatpakket staan maatregelen om ons land te verduurzamen. De
Voorjaarsnota bevat aangepaste budgetten om deze plannen te ondersteunen. Het doel: een sterker en schoner Nederland, dat minder afhankelijk is van andere landen.
Geen beperkingen voor hernieuwbare waterstof in raffinaderijen
Het kabinet past de raffinageroute aan. De overheid kiest voor een correctiefactor van 1,0 voor het gebruik van hernieuwbare waterstof in raffinaderijen (zuiveringsfabrieken). Dat betekent dat dit gebruik even zwaar meetelt voor Europese verplichtingen als direct gebruik in vervoer. Het eerdere voorstel was een factor van 0,4.
De vraag naar hernieuwbare waterstof moet hierdoor in 2030 groot genoeg worden om voor 700 megawatt aan elektrolyseprojecten te zorgen. Dat is meer dan 3 keer zoveel als het grootste elektrolyseproject in Europa.
Meer weten over de aangepaste raffinageroute? Lees dan ons nieuwsbericht:
Correctiefactor hernieuwbare waterstof in raffinaderijen bekend
Haalbare industrieverplichting hernieuwbare waterstof
Volgens Europese regels moet Nederland ervoor zorgen dat de industrie in 2030 42% groene waterstof gebruikt. Nederland legt een deel van die doelstelling via een industrieverplichting op aan bedrijven.
Het klimaatpakket geeft duidelijkheid over deze verplichting. Bedrijven die waterstof gebruiken, moeten hierdoor verplicht 4% hernieuwbare waterstof inzetten. Dit is minder dan het eerder voorgestelde percentage van 8%. Het nieuwe percentage is daarmee haalbaarder voor waterstofgebruikers.
Steun voor bedrijven die meer doen dan verplicht
Voor industriële bedrijven die meer waterstof willen gebruiken dan verplicht, komt er € 662 miljoen aan vraagsubsidies beschikbaar. Deze subsidies helpen om de hogere kosten van hernieuwbare waterstof te vergoeden, omdat dit vaak duurder is dan de fossiele mogelijkheid of andere energiebronnen.
Subsidie voor hoge stroomkosten langer beschikbaar
De Subsidieregeling Indirecte kostencompensatie ETS (IKC-ETS) blijft 3 jaar langer bestaan. Deze regeling is vooral nuttig voor bedrijven die veel elektriciteit nodig hebben en daardoor hogere elektriciteitskosten hebben. De subsidie vergoedt een deel van deze kosten. Op deze manier blijven waterstofproducenten en andere delen van de Nederlandse industrie goed concurreren met partijen in het buitenland.
“Met dit pakket zetten we concrete stappen om ervoor te zorgen dat ons land sterk en onafhankelijker wordt. Ons land wordt sterk als we op eigen benen staan, met energie van dichtbij, een sterke economie en een sterke industrie.” - Sophie Hermans (minister van Klimaat en Groene Groei)
Voorjaarsnota: budgetten bijmengverplichting en waterstofprojecten
In de Voorjaarsnota 2025 staat verder nog hoeveel geld er beschikbaar is voor de bijmengverplichting in gascentrales. Deze centrales moeten volgens deze verplichting CO₂-vrije energiedragers bijmengen, zoals hernieuwbare of koolstofarme waterstof.
Het budget voor het 2e demonstratieproject voor waterstof op zee is geschrapt. Voor de elektrolyseprojecten op land is nog ongeveer evenveel geld beschikbaar.
Meer informatie