Marokko

Marokko neemt een proactieve benadering aan bij de ontwikkeling van zijn waterstofindustrie. Het land kan met het juiste beleid en de juiste investeringen een leider worden in de waterstofeconomie.

Groene waterstofambities van Marokko

Marokko wil de energietransitie versnellen en steunt daarom de ontwikkeling van een duurzame waardeketen. Het doel van Marokko is om tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie van de totale nationale energievoorziening verhoogd te hebben naar 52 procent. Eind 2021 was dit nog 37 procent.

De Marokkaanse regering heeft verschillende stappen ondernomen om het gebruik en de ontwikkeling van groene waterstof in het land te bevorderen. De regering investeert onder andere in R&D voor waterstof en in de ontwikkeling van de waterstofeconomie. Ook zijn er belastingvoordelen voor bedrijven die in waterstofprojecten investeren.

Laatste ontwikkelingen

De laatste jaren zijn er een aantal nationale initiatieven opgericht voor het bevorderen van de waterstofeconomie. Zo is in 2020 de National Green Hydrogen Commission opgericht. Het doel van deze commissie is onder andere om een duurzame economie gebaseerd op groene waterstof te ondersteunen. Onderdeel daarvan is de ontwikkeling van havens voor de export van groene waterstof en ammonia, en de productie van elektrolysers en batterijen.

Er is ook een waterstofonderzoekscentrum dat zich toelegt op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe waterstoftechnologieën.

Internationale samenwerking

Marokko heeft verschillende overeenkomsten getekend met diverse landen en internationale organisaties om samen te werken aan waterstofprojecten. Zo heeft het een overeenkomst afgesloten met de International Renewable Energy Agency (IRENA) en de Wereldbank. Ook werkt het Marokkaanse kabinet samen met de Europese Unie aan de ontwikkeling van een waterstofproject dat aansluit op het Europese waterstofnetwerk.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in Marokko

Kansen in Marokko op het gebied van waterstof richten zich vooral op havenontwikkeling, export, infrastructuur, elektrolyse. Verder zijn er kansen in de volgende subsectoren: H2 technologieen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de waterstofsector in Marokko? Neem dan contact op met Claire Hooft Graafland.

Documenten

Afbeeldingen

Cookie-instellingen