World Hydrogen Summit (WHS) brengt internationale waterstofsector samen

Foto: © World Hydrogen Summit
15-04-2024

Van 13 tot en met 15 mei is Rotterdam weer het toneel van de WHS, waar de internationale waterstofsector elkaar ontmoet. Het delen van kennis over groene waterstofoplossingen stimuleert de wereldwijde energietransitie. Ontdek de kansen voor jou als ondernemer en breid je internationale netwerk uit.

LET OP: dit is evenement is voorbij. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Nederland en groene waterstof

Nederland speelt een leidende rol bij het opbouwen van een wereldwijde waterstofeconomie. Door onze strategische locatie vormen onze havens en infrastructuur een belangrijk knooppunt richting de rest van Europa. Bovendien zetten Nederlandse bedrijven innovatieve ideeën om in haalbare oplossingen rondom waterstof. Tijdens de WHS krijgen bedrijven de mogelijkheid die oplossingen te presenteren aan een wereldwijd publiek.

World Hydrogen Summit

De beursvloer van de WHS is gratis te bezoeken. Daar kun je internationale bedrijven ontmoeten, maar er zijn ook verschillende landenpaviljoens. Een van deze paviljoens is het Nederland (NL) Paviljoen waar maandagmiddag een netwerkreceptie plaatsvindt. 

Het algemene 'Summit programma' van de WHS is niet gratis te bezoeken. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt echter samen met partners, Nederlandse ambassades uit het buitenland en de ministeries van Economische Zaken & Klimaat (EZK) en Buitenlandse Zaken (BZ) diverse gratis sessies aan waar je aan kunt deelnemen. Zo zijn er bijeenkomsten over kansen op buitenlandse markten, waarbij je de gelegenheid krijgt om te netwerken. Ook zijn er workshops over de rol van havens en certificering: een mooie kans om je kennis hierover te vergroten.

Onder andere minister Schreinemacher (BHOS), minister Jetten (EZK) en klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme zijn aanwezig. Net als internationale politieke leiders, genodigden, organisaties en bedrijven.

Activiteiten voor ondernemers en organisaties

Je kunt diverse sessies en workshops over waterstof bezoeken tijdens de WHS. Aanmelden kan via de aanmeldlink bij de specifieke sessies. 

Wil je een sessie of workshop bezoeken? Vergeet dan niet om je ook nog apart gratis aan te melden voor je bezoek aan de WHS.

Finance Forum

Dag en tijd: Maandag 13 mei - 13:45 – 17:00 uur
Locatie: Port 1A

Gratis aanmelden voor het Finance Forum 

Het Finance Forum wordt georganiseerd door de Wereldbank, Invest International en de Nederlandse overheid en mede mogelijk gemaakt door RVO. Tijdens deze maandagmiddag, die wordt geopend door Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie (EZK), zullen uitdagingen en oplossingen voor de financiering van groene waterstofprojecten in opkomende markten worden besproken. 

Er vinden verschillende panelsessies plaats met internationale ontwikkelingsbanken en financiële instellingen, private investeerders en financiers van internationale projecten. Tijdens deze sessies delen zij de voorwaarden die nodig zijn om deze projecten te ontsluiten. Ook presenteert de Wereldbank haar 10GW initiatief.

Bij de afsluitende netwerkreceptie op het NL Paviljoen kun je hen ontmoeten.

H2 Nordics & the Netherlands Business Talks

Dag en tijd: Maandag 13 mei - 13:00 – 15:15 uur
Locatie: Dock 1

Gratis aanmelden voor de Nordics sessie 

Ben je een ervaren ondernemer of scale-up en heb je interesse in samenwerking met de Nordics? Meld je dan aan voor deze ‘meet and greet’ met potentiële zaken- en kennispartners uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Na een kort plenair programma, geopend door DG Michel Heijdra, neem je plaats aan thematafels over onder andere de productie van elektrolysers en  brandstofcellen, infrastructuur, mobiliteit, handel en investeringen. Aansluitend kun je op de beursvloer de netwerkrecepties van de landenpaviljoens bezoeken, waar je je netwerk verder kunt uitbreiden. Deze sessie wordt georganiseerd door het netwerk van Nederlandse ambassades in de Nordics.

Meer weten over de waterstofmarkt in de Nordics? Bekijk onze informatie over de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en kansen op het gebied van waterstof in de Nordics.

Matchmakingsessie Latijns-Amerika 

Dag en tijd: Maandag 13 mei – 08:30 – 12:00 uur
Locatie: Dock 1

Gratis aanmelden voor deze sessie

Deze matchmakingsessie brengt ontwikkelaars van waterstofprojecten uit Latijns-Amerika en Nederlandse leveranciers van technologieën voor waterstofproductie, transport, opslag en gebruik samen. Na een kort plenair programma, geopend door klimaatgezant voor Nederland Jaime de Bourbon de Parmevinden de individuele matchmakinggesprekken plaats. Biedt jouw bedrijf oplossingen in waterstof? Schrijf je dan in. De uiterste aanmelddatum is 30 april.

Matchmaking is alleen beschikbaar voor een select aantal ontwikkelaars en aanbieders. Deze sessie wordt georganiseerd door het ministerie van BZ in samenwerking met het netwerk van Nederlandse ambassades in Latijns-Amerika, Holland House Colombia en RVO.

Meer weten over de waterstofmarkt in Latijns-Amerika? Bekijk onze informatie over kansrijke waterstoflanden.

International Hydrogen Trade Forum workshops

Het International Hydrogen Trade Forum (IHTF) is een internationaal platform voor landen die waterstof importeren en exporteren. Via het forum kunnen zij de dialoog aangaan over het versnellen van de wereldwijde waterstofhandel. Onder de vlag van het IHTF worden er tijdens de WHS verschillende interessante workshops georganiseerd.

Workshop 1: Hydrogen trade rules & framework

Dag en tijd: Dinsdag 14 mei – 11:00 – 12:30 uur
Locatie: Dock 15

Let op: vrije inloop (vol = vol), maximaal 100 personen

Recentelijk hebben de International Renewable Energy Agence (IRENA) en de World Trade Organization (WTO) een rapport uitgebracht over de rol van handelsbeleid in groene waterstof. Zij zullen dit rapport tijdens deze sessie toelichten. Tijdens de paneldiscussie wordt besproken wat de volgende stappen zijn om de bijdrage van handel en handelsbeleid te optimaliseren. Deze sessie wordt georganiseerd door IRENA en de WTO, in samenwerking met RVO. 

Workshop 2: Certification in hydrogen

Dag en tijd: Dinsdag 14 mei – 13:00 – 14:45 uur
Locatie: Dock 15

Let op: vrije inloop (vol = vol), maximaal 100 personen

Deze sessie richt zich op internationale samenwerking op het gebied van certificering van waterstof. Ook vindt een paneldiscussie plaats over de erkenning van certificering en CO2-eisen in landen buiten Europa. De workshop wordt georganiseerd door het International Partnership for Hydrogen and Fuell Cells in the Economy (IPHE) en de International Energy Agency's Hydrogen Technology Collaboration Program (IEA H2 TCP), in samenwerking met RVO. 

Workshop 3: The role of ports in hydrogen trade

Dag en tijd: Dinsdag 14 mei – 15:00 – 17:00 uur
Locatie: Dock 5

Let op: vrije inloop (vol = vol), maximaal 100 personen

Hoe kunnen havens als belangrijke hubs samenwerken op wereldwijd niveau? Tijdens deze samenkomst worden de huidige kansen en uitdagingen besproken rondom import en export van waterstof. De workshop wordt georganiseerd door Port of Rotterdam en het International Hydrogen Trade Forum (IHTF).

Potential of Uruguay in the production of hydrogen derivatives

Dag en tijd: Dinsdag 14 mei – 10:30 – 12:00 uur
Locatie: Dock 1

Aanmelden: mail bij interesse kristine.bianchi@miem.gub.uy.  

Heb jij interesse om samen te werken of te investeren in Uruguay? Tijdens deze sessie krijg je de mogelijkheid om de ontwikkelingen en potentie van dit land op het gebied van waterstof te ontdekken. Deze sessie wordt mede mogelijk gemaakt door RVO.

Meer weten over de waterstofmarkt in Uruguay? Bekijk onze informatie over de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en kansen op het gebied van waterstof in Uruguay

Chile side event

Dag en tijd: Maandag 13 mei – 12:00 – 15:00 uur
Locatie: Port 1C

Aanmelden: mail bij interesse oflores@prochile.gob.cl 

Dit side-event geeft de ruimte aan Chileense en Nederlandse bedrijven om elkaar te ontmoeten en een eventuele samenwerking in waterstof te bespreken. Deze sessie wordt georganiseerd door ProChile, de Nederlandse ambassade in Chili, de Chileense ambassade in Nederland, het Partners for International Business (PIB)-cluster en wordt mede mogelijk gemaakt door RVO.

Australië – Nederland matchmaking event

Dag en tijd: Zondag 12 mei – 12:00 – 15:30 uur
Locatie: Hotel New York, Rotterdam

Gratis aanmelden voor deze sessie

Voorafgaand aan de WHS kun je 1-op-1 in gesprek gaan met Australische delegatieleden en partijen die aanwezig zijn. Deze sessie wordt georganiseerd door het Consulaat-Generaal Sydney, New Energy Coalition, het PIB-cluster en wordt mede mogelijk gemaakt door RVO.

Kom langs op het NL Paviljoen

Kom op 13 en 14 mei langs op het NL Paviljoen, ontmoet experts op het gebied van waterstof van de Nederlandse overheid en maak kennis met de Nederlandse innovatieve waterstoforganisaties die op het paviljoen staan. Deze mkb-bedrijven en kennisinstellingen laten u graag zien wat hun bijdrage is aan de internationale waterstofwereld.   

Daarnaast kunt u op het NL Paviljoen terecht om te sparren met de vertegenwoordigers van Platform Waterstof Internationaal over exportkansen op het gebied van waterstof. Op het paviljoen is een grote waterstofkaart te zien, die een overzicht biedt van waterstofactiviteiten in Nederland.

Vergeet niet om ook deel te nemen aan de netwerkreceptie bij het NL Paviljoen op 13 mei van 16:00-18:00. Tijdens de receptie reikt Missie H2 een waterstofmedaille uit aan een pionier binnen de waterstofsector.

Wil jij weten wat de overheid voor jou kan betekenen bij internationaal zakendoen in de waterstofsector? Kom dan langs bij het NL Paviljoen op 13 en 14 mei. Andere adviseurs van het programma International Clean Energy Partnership (ICEP) en ik staan klaar om je te helpen.

- David Koole, ICEP-adviseur


Een impressie van de World Hydrogen Summit 2023

Afbeeldingen

Cookie-instellingen