Koning Willem-Alexander geeft startsein aanleg landelijk waterstofnetwerk

01-11-2023
453 keer bekeken

Op vrijdag 27 oktober 2023 gaf koning Willem-Alexander het startsein voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk van Gasunie. Dit deed hij op het bouwterrein van Hynetwork Services (een 100% dochteronderneming van Gasunie) in de Rotterdamse haven.

Medewerkers van Gasunie en de aannemer gaven de koning na de officiële start een rondleiding over de bouwplaats. Verder sprak hij met verschillende betrokken organisaties uit het binnen- en buitenland. De gesprekken gingen over het bedrijfsleven verduurzamen, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem en waterstof transporteren en importeren.

Belangrijke mijlpaal

Naast koning Willem-Alexander waren ook Han Fennema (CEO van Gasunie) en minister Rob Jetten aanwezig bij de starthandeling. Fennema in een persbericht van Gasunie: “Het markeert een nieuwe mijlpaal in de transitie naar een duurzamere energievoorziening in Nederland en Noordwest-Europa.”

Minister Rob Jetten spreekt ook zijn waardering voor het project uit: “Ik ben trots dat wij als eerste land starten met de bouw van een nationaal netwerk”, zegt Jetten. Nederland heeft namelijk grote waterstofambities: “Waterstof is bij uitstek geschikt om onze industrie te verduurzamen en biedt economische kansen voor Nederland als belangrijke schakel in Noordwest-Europa. Dit landelijke netwerk is daarvoor onmisbaar.”

Landelijk waterstofnetwerk

Hynetwork Services legt het landelijke waterstofnetwerk aan. Het netwerk bestaat uit ongeveer 1.200 kilometer leidingen. Ongeveer 85% hiervan bestaat uit aardgasleidingen die worden hergebruikt voor waterstof. Het overige deel gaat om nieuwe aanleg.

In 2030 verbindt dit netwerk de 5 grote Nederlandse industrieclusters (Rotterdam, Zeeland, Noordzeekanaalgebied, Noord-Nederland en Zuid-Limburg) met elkaar. Verder heeft het verbindingen met opslag- en importfaciliteiten voor waterstof en met grote industrieën in België en Duitsland.

De overheid gaf Hynetwork Services in 2022 de opdracht om het netwerk aan te leggen. Er is € 1,5 miljard euro begroot voor het project. De overheid stelt maximaal € 750 miljoen euro beschikbaar in de vorm van een subsidie om de ontwikkeling van waterstof te stimuleren.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen