Onderzoeksplan Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland open voor reacties

14-11-2023
611 keer bekeken

De plannen voor het Waterstofnetwerk Nederland zijn in volle gang. Als voorbereiding op de aanleg in Zuidwest-Nederland, is het onderzoeksvoorstel Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gepubliceerd. Je kunt je mening hierover delen of naar een van de informatiebijeenkomsten komen.

Hynetwork Services (een 100% dochteronderneming van Gasunie) legt het landelijke waterstofnetwerk aan. Ze gebruiken vooral bestaande leidingen, maar in sommige delen van het land komen ook nieuwe buisleidingen.

De vergunningsprocedure begon in maart en gaat nu naar de volgende fase. In deze fase kun je de concept-NRD bekijken. Hierin staat waar het geplande waterstofnetwerk komt, wat Hynetwork Services gaat onderzoeken, hoe ze dat gaan doen en hoe gedetailleerd. Het gaat hier om onderzoeken naar de effecten van het project op de omgeving en natuur. Verder kijken ze naar de technische haalbaarheid en de kosten.

Reactiemogelijkheid

Je kan de concept-NRD voor Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland bekijken via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Reageren is mogelijk van vrijdag 3 november tot en met donderdag 14 december 2023. Dit kan via het digitale reactieformulier, per post, telefonisch of bij een informatiebijeenkomst. Op basis van deze reacties past Hynetwork Services het plan aan en publiceren ze het opnieuw. Daarna beginnen de onderzoeken.

Informatiebijeenkomsten

Wil je vragen, ideeën of zorgen delen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Hynetwork Services? Dit kan tijdens 2 verschillende informatiebijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn in regio’s waar nieuwe buisleidingen komen.

Je vindt de informatiebijeenkomsten op de volgende plekken:

  • Dinsdag 28 november 2023: De Stenge in Heinkenszand
  • Woensdag 29 november 2023: CO3 Campus in Terneuzen

De bijeenkomsten duren van 19:00 tot 21:00 uur. Er is op beide avonden geen algemene presentatie.

Andere deelprojecten

Eerder waren ook de concept-NRD’s voor het Waterstofnetwerk Groningen en het Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied in te kijken. Waterstofnetwerk Drenthe-Overijssel is in het voorjaar van 2024 aan de beurt.

Meer weten?

Afbeeldingen

Cookie-instellingen