Onderzoeksplan Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel open voor reacties

23-01-2024
515 keer bekeken

De ontwikkelingen van het Waterstofnetwerk Nederland zijn in volle gang. Als voorbereiding op de aanleg in Drenthe en Overijssel, is het onderzoeksvoorstel Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) nu beschikbaar. Je kunt je mening hierover delen of een informatiebijeenkomst bezoeken.

Hynetwork Services (een 100% dochteronderneming van Gasunie) legt het landelijke waterstofnetwerk aan. De vergunningsprocedure voor het deel in Drenthe en Overijssel begon in juni en gaat nu naar de volgende fase. Je kunt in deze fase de concept-NRD bekijken.

In dit document staat beschreven waar het geplande netwerk komt, wat het projectteam gaat onderzoeken, hoe ze dat gaan doen en tot in welk detail. De onderzoeken gaan over milieueffecten, technische haalbaarheid en kosten.

Reactiemogelijkheid

Je kan de concept-NRD voor Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel lezen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Reageren is mogelijk van vrijdag 19 januari 2024 tot en met donderdag 29 februari 2024. Dit kan via het digitale reactieformulier, per post, telefonisch of bij een informatiebijeenkomst. Op basis van deze reacties passen de betrokken partijen het plan aan en publiceren ze een definitieve versie. Daarna beginnen de onderzoeken.

Informatiebijeenkomsten

Wil je vragen stellen aan of informatie krijgen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Hynetwork Services? Dit kan tijdens 2 verschillende informatiebijeenkomsten.

Je vindt de bijeenkomsten op de volgende plekken:

  • Dinsdag 6 februari 2024: D’Aole Turfstee in Oranjedorp
  • Woensdag 7 februari 2024: MFC De Opsteker in Nieuwlande

De bijeenkomsten duren van 19:00 tot 21:00 uur. Er is op beide avonden geen algemeen moment met presentaties of toelichtingen.

Hergebruik van aardgasleidingen

In Drenthe en Overijssel kunnen op veel plekken bestaande aardgasleidingen worden hergebruikt voor waterstoftransport. Voor bepaalde delen van het waterstofnetwerk is het niet mogelijk om bestaande leidingen te gebruiken. Daar komen nieuwe leidingen. De komende periode wordt onderzocht waar deze leidingen worden gelegd.

Tussen Elim en Schoonebeek wordt een bestaande aardgasleiding verwijderd. Een deel van het traject van deze leiding wordt (her)gebruikt voor de aanleg van een nieuwe waterstofleiding.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen