VEKI-subsidie nu ook voor aanleg infrastructuur waterstof

24-04-2024
351 keer bekeken

Bedrijven die willen investeren in infrastructuur voor waterstof, kunnen nu de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie (VEKI) aanvragen. In een nieuwe aanvraagronde is namelijk meer ruimte gemaakt voor infrastructuurprojecten.

Door te investeren in het transport en het gebruik van waterstof, kan de industrie op lokaal niveau sneller verduurzamen.

Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie

De VEKI-subsidie is voor ondernemers die op de korte termijn investeren in het verminderen van CO2-uitstoot. Zij doen daarvoor investeringen in apparaten, systemen of technieken op het gebied van energie-efficiëntie, circulaire economie of infrastructuurvoorzieningen.

Eerder konden ondernemers al subsidie aanvragen voor noodzakelijke investeringskosten om waterstof in de industrie te gebruiken, zoals waterstofbranders. In een nieuwe aanvraagronde is dit ook mogelijk voor infrastructuurprojecten.

Infrastructuur voor één of meer gebruikers

Het kan gaan om specifieke infrastructuur en niet-specifieke infrastructuur voor waterstof. Specifieke infrastructuur is aangelegd voor één gebruiker of voor een kleine groep gebruikers. Deze gebruiker of groep gebruikers is van tevoren al bekend en de infrastructuur is op hun behoeften ingericht. Niet-specifieke infrastructuur is openbare infrastructuur.

Eisen aan de infrastructuur

Ondernemers moeten de infrastructuur gebruiken voor waterstof die geproduceerd is via elektrolyse. Elektrolyse is een manier om waterstof te maken met duurzaam opgewekte elektriciteit uit zon en wind.

Om te kunnen voldoen aan de eis van minder CO2-uitstoot, mogen ondernemers ook kijken naar CO2-vermindering door andere activiteiten in de infrastructuurketen.

Subsidie aanvragen

De subsidie is open voor aanvragen van 22 april 2024 tot 31 januari 2025. Er is een totaal budget van € 130 miljoen.

Meer weten? Ga nu naar de pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Bron

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen