Kabinet versnelt aanleg waterstofnetwerk

Foto: Gasunie
05-03-2025
559 keer bekeken

Het kabinet wil de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk versnellen. Dit is mogelijk door de overheidsinstantie voor de vergunningsprocedure te wijzigen. Hiervoor bereidt het kabinet een algemene maatregel van bestuur (AMvB) voor. De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2026.

Landelijk waterstofnetwerk
Om te zorgen dat de industrie duurzame waterstof kan gebruiken, legt Hynetwork (een dochteronderneming van Gasunie) een landelijk netwerk van waterstofleidingen aan. Hiervoor worden de huidige gasleidingen voor een groot deel hergebruikt. Dit netwerk verbindt de grote industriële regio’s met elkaar, maar ook met waterstofopslag en -importlocaties en het buitenland. In totaal komt er 1.200 kilometer aan leidingen.

Wat verandert er?

Het kabinet wil het Omgevingsbesluit aanpassen, zodat het landelijke waterstofnetwerk aangewezen wordt als project van nationaal belang bij natuuraspecten (bijvoorbeeld bij Natura 2000). Hierdoor mag de staatsecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de omgevingsvergunningen voor natuuraspecten behandelen. Op dit moment ligt die taak bij de provincies.

Door de vergunningstaak voor het landelijke waterstofnetwerk bij de staatssecretaris van LVVN te leggen, wordt dit net zo geregeld als voor het landelijke aardgasnetwerk en de hoogspanningsnetwerken. De staatssecretaris is namelijk al verantwoordelijk voor de omgevingsvergunningen van deze energie-infrastructuurprojecten van nationaal belang. 

Deze wijziging loopt mee in het traject van het Energiebesluit, de AMvB onder de nieuwe Energiewet. Deze wet gaat de bestaande wetten voor elektriciteit en gas vervangen.

Waarom deze aanpassing?

Het overdragen van de vergunningstaak aan LVVN kan de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk versnellen. Dit is onder andere mogelijk door de werkwijze gelijk te trekken met die van andere projecten van nationaal belang. De versnelling is belangrijk om de industrie te helpen verduurzamen.

Hoe nu verder?

Voor de wijziging ingaat, kunnen de Eerste en Tweede Kamer er nog op reageren in de zogenaamde voorhangperiode. Daarna gaat de conceptversie naar de Raad van State die adviseert of de AMvB goed in elkaar zit en goed uitvoerbaar is. 

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen