Nieuwe subsidieregeling voor waterstofproductie gepubliceerd

Nienke Kikkert 02-10-2023
632 keer bekeken 0 reacties

Vrijdag is de nieuwe subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) gepubliceerd. Deze subsidie is voor bedrijven die een productie-installatie voor waterstof realiseren en gebruiken voor de productie van hernieuwbare waterstof.

Om de klimaatdoelen te halen, wil het kabinet de productie van hernieuwbare waterstof aanmoedigen. Hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd met elektriciteit uit zon en wind. Om de hoeveelheid waterstof te maken die nodig is, zijn grote elektrolyse-installaties nodig. Deze subsidieregeling is er om de investering in en de exploitatie van elektrolyse-installaties aantrekkelijk te maken. Het gaat hierbij om elektrolysers met een vermogen van 0,5 tot maximaal 50 megawatt.

Lang verwacht

De publicatie van de regeling heeft lang op zich laten wachten. John Neeft, waterstofadviseur bij RVO: “Het gaat bij de OWE om de productie van hernieuwbare waterstof. Maar wat verstaan we onder hernieuwbaar? Dat is vastgelegd in de twee gedelegeerde handelingen (delegated acts) die de Europese Commissie op 20 juni definitief publiceerde. Toen dat eenmaal bekend was konden we verder met het uitwerken van de voorwaarden voor de OWE.” 

Openstelling tender

De tender is open van 9:00 uur op 30 november tot 17:00 uur op 14 december 2023. Vanaf vandaag kun je de aanvraag al gaan voorbereiden, alle benodigde informatie vind je op de website van RVO: Subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) (rvo.nl)

Informatiesessies

RVO organiseert twee online informatiesessies om je te helpen met de voorbereiding en het indienen van de aanvraag: 

  • 31 oktober 13:30 - 15:00
  • 3 november 10:00 - 12:30

Je kunt je hier aanmelden voor een van de sessies: Online informatiesessie Opschalingsinstrument waterstofproductie via elektrolyse (OWE) (rvo.nl)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen