Europese Commissie lanceert veiling hernieuwbare waterstof

Michelle Huizen 01-12-2023
837 keer bekeken 0 reacties

De Europese Commissie heeft de eerste Europese veiling voor waterstofsubsidies gelanceerd. Er is hiervoor een subsidiepot van € 800 miljoen beschikbaar. De Commissie wil op deze manier bijdragen aan de productie van hernieuwbare (duurzame) waterstof in Europa.

Bedrijven die hernieuwbare waterstof maken, kunnen in deze veiling bieden op financiële steun van de Europese Unie. De subsidie is bedoeld om het verschil te verkleinen tussen de productiekosten en de consumentenprijs van hernieuwbare waterstof. De Europese Commissie hoopt dat deze veiling ervoor zorgt dat hernieuwbare waterstof beter concurreert met waterstof die niet duurzaam is.

De veiling is open tot 8 februari 2024 om 17:00 uur. Je kunt bieden via het Funding & Tender Portal van de Europese Commissie.

Veiling

Bedrijven mogen bieden op een deel van de subsidiepot. Per kilo waterstof is de maximale bijdrage € 4,50 bovenop hun verkoopprijs. De laagste biedingen krijgen uiteindelijk de subsidie. Bedrijven die met zo min mogelijk subsidie concurrerende hernieuwbare waterstof produceren, krijgen dus ondersteuning. De subsidie komt bovenop de opbrengsten uit het verkopen van waterstof.

Je kunt deze ondersteuning voor maximaal 10 jaar krijgen. De projecten moeten binnen 5 jaar van start gaan.

Bron van budget

De € 800 miljoen van de veiling komt uit het Innovation Fund. Het budget hiervan komt uit de opbrengsten van het Europese Emissions Trading System (ETS). Dit systeem stelt een limiet aan de hoeveelheid vervuiling van bedrijven. Ondernemingen die daaronder blijven, kunnen hun teveel aan ‘rechten’ verkopen aan bedrijven die te veel vervuilen. De overheid gebruikt het verdiende geld om klimaatverandering tegen te gaan, bijvoorbeeld door hernieuwbare waterstofproductie te stimuleren.

Veilingen als een service

De Europese Commissie verwacht dat er te veel aanvragen binnenkomen voor het beschikbare budget van deze veiling. Daarom biedt de Europese Commissie ook een ‘auction-as-a-service’ aan voor de lidstaten. Niet-geselecteerde bedrijven voor steun vanuit de Europese veiling, doen zo automatisch alsnog mee aan een soortgelijke veiling op nationaal niveau. Hierdoor kunnen landen een nationaal stimuleringsprogramma opzetten dat goed aansluit op de Europese regeling.

De Europese Commissie wil met dit systeem voorkomen dat de Europese waterstofmarkt versnipperd raakt. Daarnaast beperkt dit de hoeveelheid administratieve kosten van het opzetten van verschillende nationale steunregelingen. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze deelnemen aan deze service.

Vervolg

Deze 1e veiling is een pilot. De Europese Commissie neemt verbeterpunten mee uit deze ronde voor toekomstige veilingen. Naar verwachting komt er in 2024 een 2e veiling.

Europese Waterstofbank

Eerder dit jaar presenteerde de Europese Commissie de Europese Waterstofbank. Deze veiling is hier onderdeel van. Bedrijven kunnen via de investeringsbank ondersteuning krijgen vanuit de Europese Unie.

Het doel van deze bank is om:

  • een markt voor hernieuwbare waterstof te creëren;
  • investeringen in productiecapaciteit van hernieuwbare waterstof te stimuleren en;
  • de productie van hernieuwbare waterstof op te schalen.

De Europese Commissie wil met dit initiatief bijdragen aan het halen van de Europese klimaatdoelen.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen