Waterschappen krijgen subsidie voor waterstofproject

Michelle Huizen 21-12-2023
616 keer bekeken 0 reacties

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft € 12 miljoen ondersteuning aan waterschappen om met innovatieve processen waterzuivering te verduurzamen en de productie van duurzame energie te versnellen. Ook een waterstofproject krijgt subsidie.

Dat maakte minister Micky Adriaansens bekend op 18 december 2023. Het gaat om 8 innovatieve projectplannen. Hiermee draagt de Unie van Waterschappen samen met de waterschappen bij aan de Nederlandse klimaatdoelen op het gebied van industrie en energie.

Een project om lachgas te reduceren krijgt € 8,6 miljoen. Lachgas is een sterk en schadelijk broeikasgas. Het komt vrij bij de biologische processen tijdens het zuiveren van rioolwater. € 3,4 miljoen gaat naar andere innovatieve projecten, waaronder een waterstofproject.

Waterstof voor waterzuivering

Eén van deze projecten richt zich op de productie van waterstof door elektrolyse. Het bijproduct, zuurstof, wordt gebruikt om waterzuivering beter te laten werken met pure zuurstof. Dat maakt de waterzuivering veel efficiënter en levert energiebesparing op.

Andere projecten

Andere projecten die subsidie ontvangen, gaan bijvoorbeeld over:

  • de productie van duurzame energie door warmte uit water (aquathermie);
  • groen gas en;
  • zonne- en windenergie.

De waterschappen willen de productie van groen gas versnellen en nemen het voortouw in het circulair inkopen van nieuwe installaties, dijken en wegen.

Innovatie en verduurzaming

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “We stimuleren bedrijven en organisaties om te innoveren en tegelijkertijd sneller en extra te verduurzamen. Dat is niet alleen nodig voor de klimaatdoelen, maar ook voor het behoud van vitale industrie in Nederland. De 8 innovatieve projecten van de waterschappen krijgen daarom ondersteuning. Ze verminderen niet alleen de uitstoot van lachgas aanzienlijk, ze stimuleren ook duurzame energieproductie van waterstof, groen gas en zorgen voor het circulair kunnen inkopen van materialen en installaties.”

Bron

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen