Kleiner verschil productiekosten groene en grijze waterstof

Bron: HyXchange/HYCLICX-index
Michelle Huizen 12-03-2024
535 keer bekeken 0 reacties

In 2023 daalden de productiekosten van groene waterstof. Hierdoor nam het verschil met de kosten van grijze waterstofproductie af. Dit blijkt uit het eerste verslag van de HYCLICX-index door HyXchange.

De HYCLICX-index richt zich op de variabele productiekosten van waterstof in Nederland. Dit zijn de kosten die veranderen op basis van de hoeveelheid gemaakte waterstof. Het overzicht neemt vaste kosten en nettarieven niet mee.

Deze index is vooral nuttig op de dagelijkse waterstofmarkt. Door te kijken naar variabele productiekosten, kunnen bedrijven die groene waterstof maken de beste tijden kiezen om hun elektrolysers te laten draaien.

Bekijk het verslag van de HYCLICX-index

Opgenomen onderdelen

De HYCLICX-index biedt inzicht in de verschillende onderdelen die bijdragen aan productiekosten voor groene waterstof:

  • De prijs van elektriciteit.
  • Garanties van Oorsprong (GvO’s) voor groene stroom. Een GVO is een digitaal certificaat dat aantoont dat energie op een hernieuwbare manier is opgewekt.
  • Energiebelasting voor de extra elektriciteit die nodig is voor waterstofproductie.
  • Waterkosten.
  • Uitgaven voor onderhoud en het laten draaien van elektrolysers.

Op dit moment staan investeringen in elektrolysers nog niet in de index. Deze kosten verschillen namelijk sterk per situatie. Waarschijnlijk voegt HyXchange dit op een later moment toe.

Waterstofbeurs

De HYCLICX-index moet een rol gaan spelen in de toekomstige ‘waterstofbeurs’ van HyXchange. Dit kan je zien als een handelsplatform voor waterstof. Het doel van deze beurs is een markt met voldoende concurrentie en duidelijke, eerlijke waterstofprijzen.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen