Bijna € 250 miljoen OWE-subsidie voor 7 Nederlandse waterstofprojecten

Michelle Huizen 02-05-2024
448 keer bekeken 0 reacties

De subsidie Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) opende vorig najaar voor aanvragen en is nu afgerond. Het totaal beschikbare bedrag van bijna € 250 miljoen is toegekend en verdeeld over 7 Nederlandse projecten. Een 2e aanvraagronde van de OWE volgt na de zomer.

De OWE-subsidie is voor bedrijven die een elektrolyse-installatie van 0,5 megawatt (MW) bouwen én gebruiken om volledig hernieuwbare waterstof te maken. In deze eerste subsidieronde is in totaal meer dan € 600 miljoen subsidie aangevraagd.

De 7 waterstofprojecten

De 7 projecten die subsidie krijgen zijn:

  • H2 Hollandia (Nieuw-Buinen)
  • Hysolar (Nieuwegein)
  • Groengas asset (Amsterdam)
  • Groengas asset (Groningen)
  • RWE Eemshydrogen (Eemshaven)
  • Van Kessel Olie (Oude Tonge)
  • VoltH2 (Delfzijl)

De projecten zorgen samen voor 101 MW aan elektrolysecapaciteit. Hiervan komt 91 MW van projecten uit de provincie Groningen.

Gebruik van de waterstof

De projecten leveren de waterstof bijvoorbeeld aan de chemische industrie of tankstations. Eén project krijgt de duurzame elektriciteit voor elektrolyse via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van de druk op het overbelaste stroomnet.

Rangschikking van de projecten

De subsidie zorgt ervoor dat het kostenverschil tussen duurzame en fossiele waterstof voor bedrijven kleiner wordt. Dit noemen we ook wel de onrendabele top.

Om te bepalen wie subsidie krijgt, rangschikte RVO de bedrijven op basis van de aangevraagde subsidie per MW elektrolysecapaciteit. Daardoor is er concurrentie tussen de projecten en krijgen de meest kostenefficiënte projecten subsidie.

Het gemiddelde van de 7 winnende projecten is € 2,5 miljoen subsidie per MW elektrolysecapaciteit. De aangevraagde subsidie van het laatste project dat volledig binnen het budget valt, is ongeveer € 3,2 miljoen subsidie per MW. De bedrijven hebben tot 2028 om de bouw van hun elektrolyse-installaties af te ronden.

Nieuwe ronde in 2024

Na de zomer opent een 2e aanvraagronde van de OWE. Er veranderen een aantal dingen in de regeling. Zo is er meer subsidie beschikbaar en verdwijnt de bovengrens van 50 MW. Lees meer over de nieuwe ronde.

Bekijk de wijzigingen

Bronnen

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen