Innovatiemissie waterstof Canada/Verenigde Staten

14-06-2023 522 keer bekeken

Begin

02-10-2023 om 00:00

Einde

07-10-2023 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Ben je actief op het gebied van waterstof en heb je interesse om samen met partners uit de Westkust van Canada en de Verenigde Staten aan innovatie en technologieontwikkeling te werken? Meld je dan aan voor de innovatiemissie naar British Columbia (Canada) en Californië (VS).

Waarom Canada/VS?

In oktober van dit jaar organiseert het Innovatie Attaché netwerk - in samenwerking met de posten in Canada en de VS – een innovatiemissie op het gebied van waterstof. Deze missie volgt op de virtuele waterstofmissie, georganiseerd eind 2020 naar British Columbia en Californië. Ter voorbereiding op deze en de virtuele missie zijn in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 2 marktstudies ontplooid.

Bekijk de marktstudies over Canada & Californië.


Uit de marktstudies kwam naar voren dat zowel de provincie British Columbia als Californië koplopers zijn in de ontwikkeling van waterstofapplicaties en -innovaties. Beide regio’s hanteren ambitieus beleid rondom de ontwikkeling van waterstof. De genoemde regio’s kennen daarnaast een rijke onderzoeksomgeving met bekende universiteiten als de University of British Columbia, Simon Fraser University, en de University of California in Davis en Irvine.

Net als in Nederland speelt waterstof een grote rol in de energie- en decarbonisatiestrategieën van de Amerikaanse en Canadese regeringen, zowel op federaal als lokaal niveau. De Bipartisan Infrastructure Law van 2021 en de recent aangenomen Inflation Reduction Act bijvoorbeeld, moet in de VS leiden tot extra investeringen langs de gehele waardeketen van waterstof, op onder andere elektrisch vervoer/batterijtechnologie, waterstof, CCS (carbon capture and storage), zon en wind. De VS stelt daarvoor miljarden dollars beschikbaar. Ook in Canada volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op, onder meer door de oprichting van het Strategisch Innovatiefonds.

We zien mooie kansen voor samenwerking en verbinding met innovatieve partijen in zowel Canada als de VS, vooral op het gebied van elektrolyse en fuel-cell technologie, mobiliteit, opslag, ports en hubs.

Voor wie?

Ben je een ondernemer, technologieprovider of als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? En ben je actief op een van onderstaande waterstof thema’s? Dan is deze missie mogelijk interessant voor jou.

 • Fuel-cells en (heavy duty) mobiliteit
 • Waterstof infrastructuur innovatie, inclusief opslag, transport en hydrogen refuelling stations (HRS)
 • Elektrolyse technologie

De thema’s scherpen we aan op basis van interesses en expertises van de deelnemers (zie hierna).

Programma

De innovatiemissie start in de regio Vancouver, waar we in 2 dagen tijd verschillende bedrijven en kennisinstellingen bezoeken. De regio Vancouver staat bekend om de uitgebreide kennis rondom de fuel-cell technologie, dat is dan ook een belangrijk thema tijdens deze 2 dagen. Na een reisdag staan er in Californië ook bedrijfsbezoeken en bezoeken aan (kennis)instellingen op de agenda. Belangrijke thema’s zijn hier CCUS, HRS en zero-emission vehicles.

Het programma is nog in ontwikkeling. Bij het bepalen van het definitieve programma nemen we specifieke wensen van deelnemende partijen zo veel mogelijk mee. Het conceptprogramma luidt in het kort:

 • 4 dagen inhoudelijk programma, 1 reisdag (van Canada naar de VS);
 • Bezoeken aan bedrijven en kennisinstellingen in Canada/VS;
 • Meetings met relevante stakeholders, waaronder netwerkorganisaties en overheid;
 • B2B matchmaking;
 • Netwerkrecepties;
 • Mogelijkheid om uw bedrijf of onderzoek te pitchen.

In de voorbereidingsfase voeren we digitale intakegesprekken met geïnteresseerde deelnemers (individueel en/of plenair).

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 (exclusief btw) per persoon. Deelname is inclusief programma, transfers naar programmaonderdelen en enkele lunches en diners als ze als onderdeel van het programma zijn opgenomen.

Deelname is exclusief:

 • reis- en verblijfskosten;
 • alle individuele kosten; 
 • mogelijke kosten voor de matchmaking.

Organisatoren

 • Innovatie Attaché Netwerken VS en Canada
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Aanmelden

Wil je deelnemen aan de innovatiemissie? Meld je dan vóór zaterdag 15 juli 2023 aan via het online registratieformulier.

Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw technologie en expertise binnen de scope en doel van de missie past.

Meer weten?

De meest actuele informatie over de missie vind je op de RVO pagina over de missie: Innovatiemissie waterstof Canada/Verenigde Staten

Heb je nog vragen over de innovatiemissie? Neem dan contact op met een van onderstaande personen: 

Cookie-instellingen