Regionale waterstofsamenwerking over de grens

01-04-2022

De provincies Groningen en Drenthe en de Duitse deelstaat Nedersaksen gaan samenwerken bij het ontwikkelen van waterstofprojecten. Dat maakten de drie overheden 16 maart bekend tijdens een werkbezoek in Lingen (Duitsland). Ze hopen daarvoor een Europese subsidie te krijgen van €25 mln.

De provincies en deelstaat willen de Hydrogen Valleys aan beide kanten van de grens met elkaar verbinden. Zo'n hydrogen valley heeft als doel de hele keten van een groene-waterstofeconomie samen te brengen in één regio, van grootschalige productie tot opslag en van distributie tot toepassingen in de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit.

In Noord-Nederland gaat de samenwerking om het HEAVENN-project. Aan Duitse zijde van de grens bestaan twee vergelijkbare projecten, de een genaamd HyWays for Future en de andere H2-region Emsland. Beide hebben in de basis een soortgelijke opzet als de Noord-Nederlandse hydrogen valley en omvatten de hele waterstofketen.

De samenwerking van de valleys zal gebeuren op projectbasis, dat wil zeggen door het aan elkaar koppelen van specifieke waterstofprojecten. Op plekken waar dat qua ligging mogelijk is zal dat een fysieke koppeling zijn, bijvoorbeeld voor transport van waterstof. Waar een fysieke koppeling niet mogelijk is, wordt de samenwerking meer organisatorisch ingericht, bijvoorbeeld op uitwisseling van kennis.

Kijk voor meer informatie bij Provincie Groningen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen