Franse waterstofproducent wil 200MW fabriek in Delfzijl ontwikkelen

17-10-2022

De Franse groene waterstofproducent Lhyfe wil in Delfzijl een grote fabriek bouwen. De fabriek krijgt een jaarlijkse capaciteit van 200 megawatt. Daarmee kan zo’n 20.000 ton groene waterstof worden geproduceerd. Deze fabriek wordt gevoed door offshore windkracht. De ingebruikname is gepland in 2026.

Lhyfe heeft al een stuk grond en een aansluiting op het hoogspanningsnet van Tennet zeker gesteld. Het bedrijf wacht nog op de benodigde vergunningen en heeft nog geen investeringsbesluit genomen. Elektriciteit voor de elektrolyser gaat komen van windenergie.

“Delfzijl is ideaal voor de productie van duurzame groene waterstof , omdat het direct toegang heeft tot de offshore windenergiecentrales voor de kust. Groningen is al een van Europa’s voorlopers als het gaat om de energietransitie”, aldus Luc Grare, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. “Het doel van de regio is om de leidende waterstofvallei van Noordwest-Europa te worden en een complete waardeketen op te bouwen van productie, opslag en transport van groene waterstof. We ondersteunen deze ontwikkeling volledig en zijn er trots op deel uit te maken van de reis”.

Over Lhyfe

Lhyfe, opgericht in Nantes in 2017, produceert en levert groene waterstof voor mobiliteit en industrie. Lhyfe heeft in de tweede helft van 2021 zijn eerste industriële productielocatie voor groene waterstof ingehuldigd. Het bedrijf heeft momenteel een commerciële pijpleiding die een totale productiecapaciteit van 9,8 GW vertegenwoordigt in 2030. Een in 2019 gestart offshore onderzoeksprogramma moet ook leiden tot de start van een test fase in reële omstandigheden voor 's werelds eerste drijvende elektrolyser gekoppeld aan een drijvend windpark gepland voor september 2022.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen