België

België ziet waterstof als een middel om de industrie te verduurzamen en als stabiele energiebron voor bedrijven. Het land investeert veel in waterstofimport en -opslag en heeft nieuwe routes bedacht voor de aanvoer van duurzame energie.

Deze nieuwe strategieën, samen met de gunstige ligging van België, maken het land een interessante partner voor de Nederlandse waterstofsector.

De groene waterstofambities van België

De Belgische regering heeft in 2021 zijn eerste waterstofplan opgesteld. Deze is anderhalf jaar later weer aangescherpt. In het Belgische waterstofplan staan diverse routes voor aanvoer van duurzame energie. Hierbij is er veel aandacht voor windenergie als bron om waterstof mee te maken in de Noordzee.

Investeringen in waterstof

In totaal maakt België tussen 2022 en 2028 een kleine 500 miljoen vrij voor waterstofinvesteringen. Het land investeert veel in de infrastructuur voor waterstofimport. Ook is er aandacht voor waterstofopslag. Op die manier vergroot België zijn bevoorradingszekerheid.

Internationale samenwerking

Samenwerking met Nederland

Omdat België aan Nederland grenst is het een logische partner voor de Nederlandse waterstofsector. Het land investeert veel in waterstof rondom de haven van Antwerpen. Dat biedt interessante kansen voor samenwerking met Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Nederland en België zijn vastbesloten om de EU-ambities op het gebied van klimaat en energie waar te maken. Waterstof speelt hier een belangrijke rol in. Door samen te werken op politiek niveau, met het bedrijfsleven en met kennisinstellingen brengen de landen de klimaatdoelen dichterbij en vergroten ze de internationale concurrentiekracht.

In juni 2023 was er een economische missie naar België op het gebied van waterstof. Tijdens de missie hebben waterstofexperts uit beide landen kennis gedeeld en concrete mogelijkheden geïdentificeerd. Dit heeft de samenwerking tussen Belgische en Nederlandse partijen verder vormgegeven.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in België

Kansen in België op het gebied van waterstof richten zich vooral op de maakindustrie, havenontwikkeling en kennisopbouw. Verder zijn er kansen in de volgende subsectoren:

  • elektrolyse apparatuur;
  • infrastructuur en opslag;
  • vervoersmiddelen voor wegen en binnenvaart;
  • machines voor infra- en utiliteitsbouw;
  • industriële productiemiddelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de waterstofmarkt in België? Neem dan contact op met Jeroen van Gils.

Documenten

Afbeeldingen

Cookie-instellingen