Aantal waterstoftankstations blijft groeien

Credits: Fountain Fuel
14-03-2023

In Europa kan je op steeds meer plaatsen waterstof tanken. In 2022 zijn er 45 nieuwe tankstations geopend en dat is een record. Er zijn nu 254 publieke waterstoftankstations in Europa; Nederland staat op plek drie met 17 stations.

254 waterstoftankstations in Europa; Nederland op derde plaats

Volgens H2stations zijn er nu 254 waterstoftankstations in Europa. Er zit een stijgende lijn in het aantal tankstations; het aantal is met 22% gestegen ten opzichte van 2021. Duitsland heeft met 105 stations de meeste tankpunten en op de tweede plaats komt Frankrijk met 44. Nederland en Engeland delen de derde plek met 17 waterstoftankstations.

Wereldwijd zijn er 814 tankstations. Azië staat aan kop met een totaalaantal van 455, waarvan 165 in Japan, 149 in Zuid-Korea en 138 in China.

Grote groei waterstoftankstations zet door

De verwachting is dat het aantal waterstoftankstations in Europa hard blijft doorgroeien. Afgelopen maand hebben TotalEnergies en Air Liquide een plan ontwikkeld om een netwerk van 100 waterstofstations te realiseren.

EU-subsidie voor aanleg drie waterstoftankstations in Nederland

In Nederland worden drie waterstoftankstations voor lichte en zware voertuigen aangelegd met EU subsidie. Nederland krijgt samen met elf andere EU-landen geld uit Brussel voor het installeren van laadpalen en waterstoftankstations. In totaal is er 189 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen langs het zogeheten Trans-Europees Transport Netwerk (TEN-T) van auto-, spoor- en vaarwegen. De subsidie wordt gebruikt voor de bouw van circa tweeduizend oplaadpunten en 63 waterstoftankstations.

22 miljoen subsidie voor waterstoftankstations en -vrachtwagens

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) start daarom een subsidieregeling voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie is er € 22 miljoen beschikbaar. Er liggen nu plannen van verschillende bouwers van voertuigen om ook tankstations te realiseren.

Fountain Fuel bouwt in Nederland drie emissieloze energiestations

Dit jaar bouwt het Nederlandse Fountain Fuel drie emissieloze energiestations. Op het energiestation kunnen zowel elektrische auto’s opladen en waterstofauto’s waterstof tanken. De waterstof wordt in het begin geïmporteerd vanuit Duitsland door Linde, en kort daarna vanuit Nederland geleverd. De drie tankstations staan in Amersfoort, Rotterdam en Nijmegen. Het station in Amersfoort wordt al in mei officieel geopend. In 2025 wil Fountain Fuel elf energiestations in Nederland hebben gebouwd en in 2030 vijftig.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen