EU/internationaal

Het thema EU/Internationaal richt zich op internationale samenwerking. Om de waterstof in Nederland te ontwikkelen is internationale samenwerking nodig in de hele keten: productie, import,  vraag, transport, wet- en regelgeving, etc. EU/Internationaal is daarom verweven met alle thema’s van het NWP.

Platform Waterstof Internationaal

Om Nederlandse partijen te helpen internationale samenwerkingen aan te gaan, is het Platform Waterstof Internationaal opgericht.

Platform Waterstof Internationaal

Productie en import

Binnenlandse productie en import zijn nodig voor voldoende aanbod van waterstof in Nederland. Europese wet- en regelgeving is daarin een belangrijk onderdeel. Denk daarbij aan Europese subsidies voor de ondersteuning van waterstofproductie en de regels die bepalen wanneer waterstof groen is en gecertificeerd. De import van waterstof  en de positionering van Nederland als waterstof hub vraagt daarnaast ook om meer internationale samenwerking.

Vraag

De vraag naar waterstof is internationaal. Industriële partijen die waterstof gebruiken, zijn vaak multinationale ondernemingen. Waterstof in de mobiliteit gaat over grenzen heen. Er is nu al bijvoorbeeld veel vracht- en vaarverkeer tussen Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied. Regels voor hoeveel groene waterstof de industrie en de mobiliteit mogen gebruiken, zijn nu in de maak en komen van de Europese Unie.

Transport

Transport van waterstof via pijpleidingen is grensoverschrijdend. De waterstof backbone die Nederland in 2030 gerealiseerd wil hebben, moet aansluitingen hebben op het Duitse en Belgische waterstofnet. Ook voor opslag is samenwerking met onze buurlanden nodig.

Wet- en regelgeving

Tot slot worden ook wet-en-regelgeving over de marktordening van de waterstofmarkt door de Europese Unie ontwikkeld. Die regels komen te staan in het Europese waterstof en gas decarbonisatiepakket.

    Cookie-instellingen