Subsidie (DEI+) Waterstof en Groene Chemie opent 3 juli

21-06-2023
1164 keer bekeken 0 reacties

Ben jij een ondernemer die werkt aan innovaties rond waterstof en groene chemie? Dan is de subsidieregeling (DEI+) Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL) interessant voor jou! Op 3 juli heropent de subsidieregeling en kan je een aanvraag indienen.

De subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL) stimuleert de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten gericht op de productie van waterstof, transport en opslag, en de toepassing van waterstof.

De openstelling heeft een aantal opvallende wijzigingen, gericht op test- en experimenteerinfrastructuur en een bredere toepassing van waterstof. Ook volgt de regeling de nieuwste versie van de Europese eisen voor productie van hernieuwbare waterstof ofwel RFNBO’s (renewable fuels of non-biological origin).

Belang van DEI+ Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL)

De regeling komt voort uit het Nationaal Groeifondsprogramma “Groenvermogen van de Nederlandse Economie” (GroenvermogenNL). Dit programma is bedoeld om de productie, opslag, transport en toepassing van groene waterstof versneld mogelijk te maken door krachtenbundeling van kennis en succesvolle innovatie in Nederland. Waterstof speelt voor Nederland een belangrijke rol bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. In de energietransitie is een grote rol weggelegd voor ondernemers die werken aan innovaties waarmee de productie van waterstof kan worden uitgebreid tegen lagere kosten. Voor deze ondernemers biedt een DEI+-subsidie interessante mogelijkheden.

Aangepaste regeling

De DEI+ Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL)- ziet er op verschillende punten anders uit dan in 2022. Allereerst maken meer typen projecten kans op subsidie, zegt Ruben Hortensius, waterstofadviseur bij RVO. “Ondernemers die willen investeren in  test- en experimenteerinfrastructuur waar andere bedrijven hun nieuwe waterstoftechnologie op kunnen testen, mogen nu ook subsidie aanvragen.”

Daarnaast maken er nu ook projecten kans op subsidie die indirect een bijdrage leveren aan het reduceren van CO2. Hortensius: “Stel je ontwikkelt een waterstofproductieinstallatie, dan kan het onderzoek dat je wil doen naar de veiligheidsaspecten van de subsidie ook subsidiabel zijn. Op korte termijn zal dit geen extra CO2 reduceren, maar op lange termijn is het zeer belangrijk voor het toepassen en opschalen van de technologie.”

De regeling is verder aangepast op de Europese wet- en regelgeving rondom waterstof. Vandaar dat er in de nieuwe openstelling ook ruimte is voor het aanvragen van subsidie voor elektrolysers die zowel met een directe lijn als op het net aangesloten zijn.

Positieve resultaten

De vorige openstelling van DEI+ Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL) leidde tot positieve resultaten. “Een resultaat van de vorige openstelling van de subsidieregeling is dat er twee nieuwe waterstofproductieinstallaties goedgekeurd zijn. Dat is goed nieuws, maar in de nieuwe openstelling hopen we op succesvolle indieningen in alle thema’s van de regeling, zoals transport en opslag van waterstof.”, zegt Hortensius.

Meld je aan voor de online informatiebijeenkomst

Ondernemers en partijen die geïnteresseerd zijn in DEI+ Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL) zijn van harte uitgenodigd voor een online voorlichtingsbijeenkomst op 4 juli 2023. RVO organiseert dit samen met GroenvermogenNL. Wil je meer weten, of je aanmelden? Ga naar de pagina webinar DEI+: waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL).

Vraag een subsidie aan

Is je onderneming actief in de waterstof- en groene chemiesector? Dan is de DEI+ Waterstof en Groene Chemie-regeling mogelijk interessant voor jou. Wil je meer weten over deze regeling? Ga dan naar de pagina over de subsidie:

DEI+: Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen