Maakindustrie

De maakindustrie is bij alle onderdelen van de waterstofketen betrokken. Bijvoorbeeld als producent en leverancier van componenten of als systeemintegrator (original equipment manufacturer (OEM)). Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat de noodzakelijke kennis voor de waterstof transitie in Nederland komt of blijft. Ook is een goed ontwikkelde Nederlandse waterstof maakindustrie belangrijk voor de groei van werkgelegenheid in de energietransitie.

Routekaart Waterstof

De belangrijkste conclusies uit de Routekaart Waterstof voor het thema maakindustrie zijn:

  • De energietransitie en de opkomst van een waterstofmarkt bieden veel kansen voor de Nederlandse maakindustrie, die daarop al acteert; samenwerking tussen de Nederlandse procesindustrie en die maakindustrie moet op gang komen om de beste nieuwe generatie elektrolysers en/of componenten daarvoor te gaan produceren
  • Nederlandse maakindustrie-partijen hebben momenteel een goede uitgangspositie op onder meer het gebied van de nieuwe generatie schaalbare en repliceerbare (componenten voor) elektrolysers, brandstofcellen, meetsystemen, compressoren en andere onderdelen.
  • Momenteel zijn er nog geen commerciële Nederlandse productiepartijen die als systeemintegrator voor elektrolysers opereren. Wel zijn er enkele start ups en producenten van kleinschalige (0,5-1MW) systemen. Daarnaast hebben tier1- en 2-leveranciers al een positie naar OEM’s of komen snel met een product.
  • Het doel is om voor 2025 de eerste pilots en demo’s van elektrolysers en stacks, gebouwd door de Nederlandse maakindustrie te realiseren en onderzoek te ondersteunen, onder meer met testfaciliteiten en een veiligheidscentrum.
  • Na 2025 wordt de Nederlandse maakindustrie doorontwikkeld tot een internationale speler, die sleutelposities inneemt voor zowel elektrolysers als voor andere installaties/componenten.

Wil je meer weten over het thema maakindustrie? Lees dan hoofdstuk 13 van de Routekaart Waterstof.

Nieuws en inspiratie

    Cookie-instellingen