Veiligheid

Het thema veiligheid van het Nationaal Waterstof Programma (NWP) richt zich op het verantwoord omgaan met de veiligheidsrisico's van waterstof binnen de energietransitie. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat een gebrek aan kennis, beleid of draagvlak een probleem wordt. Ook voor waterstofdragers is het thema veiligheid belangrijk. Dit zijn verbindingen van waterstof aan andere stoffen, zoals stikstof (NH3, ammoniak) of koolstof (CH3OH, methanol). Ze zijn makkelijker per schip over lange afstanden te vervoeren dan waterstofgas, maar hebben andere stofeigenschappen en veiligheidsrisico’s.

Raakvlak met andere thema’s

Het veiligheidsvraagstuk is belangrijk voor alle sectoren en dus ook alle thema’s van het NWP. Het NWP zorgt ervoor dat alle betrokken partijen kennis hebben en delen over de veiligheidsrisico’s van waterstof en hoe ze hier verantwoord mee omgaan. Dit is belangrijk bij het maken van beleid, tijdens de uitvoering door bevoegd gezag en bij eventuele incidenten. Samen met de sector werken we aan gezamenlijke uitgangspunten en richtlijnen.

Binnen het thema veiligheid houden we in de gaten welke veiligheidsvraagstukken er in de praktijk zijn, of de uitgangspunten goed werken en of er nieuwe acties nodig zijn. We overleggen hierover met de andere thema’s. Deze controle is belangrijk omdat de waterstoftransitie nieuwe situaties met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan waterstofgas door aardgasleidingen of waterstoftoepassingen in en bij de gebouwde omgeving. Nog niet alle risico’s daarvan zijn bekend. Wel weten we dat het geleidelijk aan stoppen met  aardgas veiligheidsvoordelen heeft.

Omgevingsveiligheid

Bij het NWP-thema veiligheid ligt de nadruk op omgevingsveiligheid. Dit staat ook bekend als externe veiligheid of fysieke veiligheid . Verder letten we op bouwkundige veiligheid, productveiligheid, arbeidsveiligheid, vergunningverlening, toezicht, handhaving en incidentenbestrijding.

Richtsnoeren voor veilig omgaan met waterstof

Hoe kan er in projecten veilig worden omgegaan met waterstof? De richtsnoeren voor waterstofveiligheid bieden het antwoord. Deze richtsnoeren geven duiding en kaders in situaties waarin er nu nog geen wet- en regelgeving is, zodat waterstofprojecten nu al kunnen starten.

Lees meer over de richtsnoeren voor waterstofveiligheid

Factsheets

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) maakte 3 informatieve factsheets over de veiligheid van waterstof(dragers):

Routekaart Waterstof

De belangrijkste conclusies uit de Routekaart Waterstof voor het thema veiligheid zijn:

  • De waterstoftransitie brengt nieuwe situaties en nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Het veiligheidsvraagstuk raakt aan alle sectoren binnen het waterstofdomein.
  • Vanuit de Rijksoverheid is er inmiddels een generieke set met uitgangspunten beschikbaar voor het omgaan met veiligheid binnen de energietransitie. Deze worden uitgewerkt in een serie richtsnoeren voor waterstofveiligheid.
  • Op dit moment is er al redelijk wat informatie over de veiligheid van gasvormige waterstof. Dat geldt nog niet voor vloeibare waterstof en voor mogelijke waterstofdragers.
  • De beschikbare informatie moet nog beter worden ontsloten; dit is een permanent aandachtspunt.

Wil je meer weten over het thema veiligheid? Lees dan hoofdstuk 10 van de Routekaart Waterstof.

Monitoring

De Routekaart Waterstof benoemt naast de doelen ook de acties die daarbij horen. Voor de monitoring van deze acties is een tool gemaakt. De themagroep levert de data hiervoor. Elk jaar analyseren we de verzamelde data. Dit levert een algemeen beeld van de voortgang van het thema op.

Bekijk hier het overzicht van 2023 voor het thema veiligheid:

Klik op de afbeelding om het document te bekijken.
Groen geeft aan dat de actie binnen de gestelde termijn wordt uitgevoerd. Oranje betekent vertraging. Rood betekent dat de actie (nog) niet wordt uitgevoerd.

Nieuws en inspiratie

    Cookie-instellingen