Waterstof in de gebouwde omgeving na 2030

In het Klimaatakkoord staat de afspraak om 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen te verduurzamen voor 2050. Waterstof kan hierbij een rol spelen, vooral in moeilijk te verduurzamen delen van de gebouwde omgeving. Waterstof staat ook in de Leidraad voor gemeenten voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Daarbij is rekening gehouden met de onzekerheid rond de beschikbaarheid van duurzame waterstof.

Het doel van het huidige beleid is onderzoek doen naar de benodigde randvoorwaarden en ervaring opdoen met demonstratie- en pilotprojecten. De overheid wil op deze manier in 2030 à 2035 klaar zijn voor eventuele opschaling.

Direct gebruik van elektriciteit voor verwarming, bijvoorbeeld met een warmtepomp, is effectiever dan de route via waterstof. Maar soms zijn all-electric oplossingen of warmtenetten erg duur. Een duurzaam gas als groene waterstof kan in deze gevallen een goedkoper alternatief zijn, ook als tijdelijke oplossing tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld in vooroorlogse verspreide bebouwing.

Waterstof kan worden ingezet op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • In een waterstof HR-ketel. Deze ketel verbrandt waterstof in plaats van aardgas.
  • In een hybride warmtepomp. Dit verwarmingssysteem combineert een elektrische warmtepomp en een waterstof HR-ketel. De elektrische warmtepomp levert de basisverwarming. Bij grote vraag naar warmte springt de waterstof HR-ketel bij.
  • In een brandstofcel. Een brandstofcel produceert elektriciteit en warmte, door waterstof te laten reageren met zuurstof.
  • Als bijstook voor warmtenetten. Dit gebeurt in een ketel en kan nuttig zijn bij grote vraag naar warmte en/of als back-up voorziening.

Momenteel lopen er verschillende demonstratie- en onderzoekpilots om de nodige kennis en ervaring op te doen. Op de website van Netbeheer Nederland staat een overzicht van de pilots. Het RVO-rapport ‘Pilotprojecten waterstof in de gebouwde omgeving’ geeft een overzicht van de leerervaringen bij de voorbereiding en gedeeltelijke uitvoering van deze projecten.

In maart 2021 werd de Green Deal H2-Wijken afgesloten. Het doel was om inzicht te krijgen in de gevolgen, voorwaarden en praktische aspecten van het gebruik van waterstof als alternatief voor aardgas in woonwijken. Deze deal had een duur van 2 jaar en eindigde dus in 2023. Ook hierna blijven de deelnemende partijen met elkaar in gesprek en maken ze nog steeds gebruik van elkaars kennis en ervaringen. Ga naar Green Deal H2-Wijken voor meer informatie.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen